TAB

6 Temmuz 2013 Cumartesi

Vakıf İleri ( Erişilmez Vakıf) / Isaac Asimov

Kitap: Vakıf İleri (Erişilmez Vakıf)
Yazar: Isaac Asimov
Orijinal adı: Forward The Foundation
Yayıncı: İthaki Yayınları
Tür: Bilim Kurgu,Hard sci-fi
Sayfa Sayısı: 563
Puanım: 9


Yine yeni yeniden bir Asimov klasiğini elimde tuttuğumu anlamam çok uzun sürmedi kitabı okumaya başladığımda . Bilimi konuşturmasını bir yana koyacak olursak, hayal gücüne çığlık attıran bu adam biz bir kaç dakika sonrasını hayal edemezken seneleri 10ar 10ar atlayarak anlatmış bu kitabında. Vakıf İleri kitabı ya da diğer ismiyle Erişilmez Vakıf kitabı, Vakıf serisinin zaman sıralaması ya da Asimov'un okuma sırasına göre serinin ikinci kitabı olmasına rağmen, Asimov'un yazdığı 5. Vakıf serisi kitabı. Okuma sırasıyla ilgili olarak başka bir metin yayınladım. O metinden de kolaylıkla Asimov okuma sırasını da takip edebilirsiniz fakat şimdi parça parça ele alarak Vakıf İleri kitabı ile ilgili konuşmak istiyorum.

!!! Aşağısı spoiler içeriyor!!!

Bu kitapta da ilk kitapta olduğu gibi baş kahramanlarımız Hari Seldon, Dors Venabili, Raych, Eto Demerzel. Fakat diğer kitabı bıraktığımız tarihten başlamıyoruz bu kitaba. 8 yıl geçmiş olarak kitabına başlıyor Asimov. Ayrıca diğer kitaptan farklı olarak Asimov kitabı bu sefer mekan adlarına göre değil de karakterlere göre ayırmayı tercih etmiş. İlk kitapta öğrendiğimiz şok edici gerçekler kitabın başından itibaren itina ile örgüye dahil edilmiş.Bu sefer ilk kitabı anlattığım gibi değil de kitabın bölümlerini parça parça incelemeyi düşünüyorum. Böylesinin daha yerinde olacağına karar verdim.
Eto Demerzel
Kitabın ilk bölümüne adı verilen insan ilk kitaptan da bilindiği üzere imparator Cleon I 'in pek sevgili ve güçlü başbakanı Eto Demerzel. Bu bölüme adını veriyor diye bütün bölüm Demerzel'den ibaret değildi hatta aksine, bana göre Demerzel konunun özünde yer alıyordu, içeriğinde değil. Joranumcu'lar diye bir grup yüzünden yeri, hayatı her şeyi tehlikede olan Demerzel nedense bir çok şey yapabilecekken bu duruma hiç müdahale etmiyor. Bu durumdan rahatsızlık duyan Hari Seldon, Jo-Jo'culara ilginç bir komplo hazırlıyor ki bu komplo akıllara zarar. Kitabı anlatmak asıl amacım değil. Okuyun komplonun ne olduğunu kendiniz öğrenin. Bu komplo hakkında diyeceklerim o ki, açıkçası benim de aklıma aynı şey gelmişti. Sıklıkla aklıma bu yol gelir bunun sebebi de muhtemelen yıllar önce okuduğum bir Agatha Christie kitabının içinde Agatha Christie notu olarak kitaba, satırların arasına eklenmiş yazı olsa gerek: "İnsanlar yalanlara gerçeklerden daha kolay inanır." Öyle bir şey hazırlıyor işte Asimov da. Tahmin edileceği üzere bu da işe yarıyor.Bu işe yarayışı ise onu tahmin edebileceğinden çok daha ötesine taşıyor. Sonu göz doldurarak biten bu bölüm, Seldon'u kendini başbakanlık ofisinde bulmasıyla sonlanıyor. Eto Demerzel ise kayıplara karışıyor. Bu kayıplara karışması açıkcası benim aklıma ilk olarak kendini ve görüntüsünü unutturmak ve o nesil ölünceye dek onun suratını hatırlayabilcek hale getirmemek diye düşünmüştüm ben. Zira kendisi yaşlanmıyor, ölmüyor. Bir sorun olmadığı taktirde nesiller değişirken o hep orada olacak. Fakat sevgili Eto kitabın sonunda kısa da olsa tekrardan dahil oluyor.
Cleon 1
Asimov zamanı neredeyse sudan bile hızlı akıtarak bu bölüme de geçen bölümün üzerine 10 sene daha ilave ederek giriş yapmış. Bölümün ana olayı başta Hari Seldon'un başbakan olmasından kaynaklanan olaylar olarak basit bir şekilde özetlenebilir, fakat işlerin aslı o kadar da basit değil. İlk komplo tarihte geri dönerek anlatılmış. Bunun sebebini çok anlayamadım açıkcası. Bunu geri dönmeye gerek bırakmadan çok daha kolay bir şekilde anlatabilirdi sanki yazar. Bahsettiğim olay, başbakanlığın hemen ardından yapıldığı anlatılan Seldon'ı öldürmeye yönelik olan bir suikast. Bahçedeki bahçıvanlardan biri ve karısı Dors Venabilli sayesinde bu saldırıdan kurtulan Seldon 10 sene çok da rahatsız edilmeden başbakanlık koltuğunda oturur. Sonrasında bir şekilde Jo-Jo'nun yok olup olmadığıyla ilgili sezgilerini açıklığa kavuşturmak için biraz mantık biraz içgüdü ile kararlar alır, fazla mantıklı bir seçim yaparak Raych'i Wye'a gönderir. Açıkcası kitabı okurken yazanın Asimov olduğunu bilsem de eğer kurban olarak Raych'i seçtiğinde bile bir bildiği vardır diyecek olsam da bu kurgudan oldukça rahatsız oldum. Bir şekilde kitap okurla Raych arasında duygusal bir bağ oluşturmayı çok iyi derecede başarmış. Yaşlılık bunalımına giren Hari Seldon'dan aynı şekilde uzaklaşıyor olsak da bu çocuğun kendine has duruşunun yansıttığı dürüstlük ve doğallık insana baya sempatik geliyor. Bana göre bir noktada Asimov'un vurgulamadan içten içe fark ettirmeye çalıştığı şeylerden biri de bu; insanlar kendini inkar etmeyen insanlara sempati duyuyor. Bunu itiraf edemesek de, sevgimizi net bir şekilde ifade edemesek de sahiden kendi gibi olmaktan mutluluk duyan insanlara özenen yaratıklarız. Raych karakteri de bunun en özgür en sevecen kanıtı. 
Bölümün sonuna doğru tuzağa düşen pek sempatik karakterimiz Raych müstakbelde gelinimiz olacak bir hatun kişisi tarafından kurtarılırken dünyalar bir kaç sayfa içinde aniden ölümüne değişir. 
Şu noktada farkına vardığım acı gerçek kitabın bölüm isimlerinin nasıl konulduğu üzerine oldu. İlk bölümün ismi Eto Demerzel'di ve Demerzel kitabın sahnesinden çekildi. Şimdi de Cleon I'di ki üzülerek spoiler veriyorum, Cleon I'e de elveda dedik. Nasıl ve ne şekilde olduğu da kitabı okuyanlarla aramızda kalsın. Ama yeteri kadar dumur edici bir şekilde oldu bilginize. O yüzden çekine çekine yeni bölüme geçmek için yeni başlığımı atıyorum.
Dors Venabili
Cleon 1'in ölümünden sonra yöntem boşlukta kalıyor ve bir cunta yönetim şekli uygulanıyor. Burada iki ana olay vardı. Biri Seldon için hazırlanan doğum günü partisi, diğeri de cuntanın başındaki liderle Seldon görüşmesi. Hikayenin bu kısmında ekip aralarına karışan bir çakalla mücadele etmek zorundadır. Bunu torun Wanda Seldon sayesinde Dors Venabili fark eder. Dors'u kaybettiğimiz bu bölümde Asimov Dors'un cenazesiyle ilgili en ufak bir bilgi vermemiştir. Ayrıca Dors en son olarak Daneel'in yani Eto Demerzel'in ona yardım edebileceğini söylemiştir. Kitabın sonuna kadar bir şekilde Dors'un geri dönmesini beklediğimi itiraf edeceğim fakat dönmedi. Ne Eto gelip ona yardım etti ne de Dors'un devreleriyle ilgili sıkıntı çözülmeye çalışıldı. 
Wanda Seldon
Bu bölüm 34 kısa bölümden oluşan adeta katliyam bölümü gibi bir şey. Wanda'nın özel yetenekleri (ki sanki hep bende de varmış gibi hissetiğim bir yetenek bu :D ) ve ikinci bir Vakıf'ın kuruluşu ile ilgili bu bölümüm sonunda Hari kendini son olarak Trantor'da yapayalnız olarak bulur. Önce Yugo ölür. Sonra Raych, karısı ve küçük kızları farklı bir gezene giderler ve orda isyandan kaçmaya çalışırken kaybolurlarken, Raych de isyan sırasında öldürülür. Wanda bu sırada hâlâ Seldon'un yanındadır ve hem yetenekleri hem de matematik becerisiyle psikotarihte ilerlemeleri hızla sağlamaktadır. Hari de imparatorluğun çöküşünün verdiği etkiler altında bir yandan proje için gönüllüler ve para ararlarken diğer yandan da Galaktik kütüphaneye girmeye ve ekibini oraya sokmaya çalışır. Bölümün sonunda başarılı olmasını sağlayan bir tesadüfi olaylar sonucu psikotarih için de büyük bir umut ışığı doğar. Ve yukarıda öne attığım kehanetim burda da gerçek olur,  Wanda'nın Hari'nin yanından gitmesiyle bölüm sonlanır. Bunu okurken de sürekli olarak sanki hemen yapmak zorunda değilmiş gibi keşke ilk olarak Trantor'da kalsalardı diye içimden geçirip durdum. Bir şekilde herkesi kaybederek ölmesini istemedim ben Hari Seldon'un fakat Asimov çok daha sert ve duygularını arka plana atan bir bilim adamı imajı yaratmayı uygun görmüştü. Wanda da bu yüzden gitti.
Son Söz
Vakıf için hızla ilerlemeler kaydedilirken Hari Seldon'un ölümüyle kapanan bu bölüm pek de bir şey anlatmıyor. Bu bölümü bir sonraki kitap olan seriyle aynı ada sahip olan Vakıf kitabıyla daha net olarak anlayacağımızı umuyorum. 

Ben de genel olarak bu yazının son sözü olarak diyebilirim ki, Asimov mucizelerin adamı değil, öyküde ulaşacağı sonuca ulaşmasını sağlayan bütün detayları önceden sizin elinize veriyor. Bu yüzden şaşkınlıklarınız sadece Asimov'un zeka pırıltılarından dolayı oluyor. 

Vakıf kitabının yazısında görüşmek üzere...

png


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder