TAB

22 Temmuz 2013 Pazartesi

Rochard


Tekrardan merhaba!

Aslında bitireli çok oldu bu bağımsız yapımı, ama ev taşınmadır derken baya bir aksattım Pub'ımızı.Bugün sizlere tanıtmak istediğim oyun Rochard. Recoil Games tarafından hem hazırlanıp hem de dağıtımı üstlenilen bu yapım onların aslında ilk bebekleri.Ve bu bebek, herkesin  bildiği o platform tabanlı aksiyon oyunların değil!!

Peki nesi farklı derseniz.Öyle süper  değişiklikler yok ama  genel olarak konsept ve hikayeden artıları var denebilir.


Oyun, John Rorchard'ın (ana karakterimiz;aynı zamanda Skyrig Şirketinin asteroidlerde  madencilik yapmakla yükümlü bir kardeşimiz) madencilik için gittiği asteroidin içinde çok eski ve gizemli bir yapı bulması ile başlıyor.Bu yapıyı bulması ile takım arkadaşların iletişimi kesilir ve bulunduğu yer  uzaylıların saldırısına uğrar.Bu olayların kaynağını araştırmak,artık Rochard için kaçınılmaz bir görev haline gelir.Hikaye bence böyle bağımsız bir yapıma göre;ki çoğu bağımsız yapımda atlanan bir özellik, yeterli denebilir.

Grafikler ise  yine gerek Recoil Games'in ilk oyunu olmasından dolayı gerekse de bağımsız bir yapım olmasından dolayı, gayet iyi karşılanabilir şayet Unity motorunu kullanan bu yapım 2011 en iyi Unity grafik ödülüne sahip.

Oynanış ise klasik aksiyon/platform türünün içine  puzzle  tarzı yerleştirilmiş gibi.Bu puzzle'ı da genel olarak "stage" ' leri geçmek için  önümüze çıkan engelleri aşma üzerine kurulu.Bunları yaparken genel olarak silahımızı ve yer çekimini kullanmamız bekleniyor.Tabi bu ikisinden ne kadar kompleks bulmacalar çıkabilir demeyin.Bunların farklı modları olduğundan gayet  yeterli derecede bulmacalar var.Oynanış süresi yaklaşık 5 saat.En kötü özelliklerin biri bu ama "Hard Times" dlc ile isteyenler hikayesiz olarak kendilerine yeni  uğraşlar doğurabilir.

Ses ve müzik konusunda da gayet başarılı Rochard.Özellikle bar bölümlerinde   durup müziği dinlediğim bile oldu .80'lerden kalma blues rock/elektro müzik severler için birebir.

Açıkçası Rochard kendinden beklenilen üstünde bir performans sergileyerek, kendi kitlesini büyütmeyi hedefleyen yapımlardan.Recoil Games gerçekten kaliteli bir iş yapmış.Ne kadar bağımsız bir yapım olsa da,o Credits ekranı bir bitmedi.Ve yine bir şaşırdığım nokta 2 Türk cengaverinin oyunu Türkçe lokalizasyonunu yapması.Bunu da anca Credits ekranında görebildim.Neyse artık,ben bilemedim siz bilebilirsiniz...


Kazandığı Ödüller:


Gaming Universe: Best Downloadable Game
Unity Awards 2011: Best Graphics
Unity Awards 2011: Best Gameplay
GamingXP: Best Arcade Game
IGN: Editors' Choice
GameShark: Editors's Choice
GamePro: Editors' Choice
Pelit Suosittelee
Gaming Nexus: Editors' Choice

Kalbimizin Ödülleri:

Grafik/Sanat Dizaynı:85
Ses/Müzik:80
Oynanış/Atmosfer:90

NOT:85





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder