TAB

14 Haziran 2013 Cuma

Bilimkurgu Sinemasında Cyberpunk


Kitap: Bilimkurgu Sinemasında Cyberpunk
Yazar: Oğuzhan Ersümer
Yayıncı: Altıkırkbeş Yayınları
Tür: Bilim Kurgu,Cyberpunk Analiz Başvuru Kitabı 
Puanım: 9

Edebiyat dalları arasında bilim kurguyu nasıl ayırıyorsam,cyberpunk altdalını da diğer bilimkurgu türleri arasından öyle ayırıyorum.

Bilmiyorum neden,belki de en etkileyici yakın gelecek tasvirleri bu türden çıkıyor. Gökdelenlerin her geçen saniyede kat sayıları artarken,bunlara aşağıdan bakan ve en yukarıdakilerin hayatını anca düşleyebilen  insanların   sayısı ise katlanarak arttığını siberpunk yazıyor.Gelişen siber alemi ve burada kurulan adeta siber uygarlıkları  en iyi  bu dal canlı kılıyor.Tıbın teknoloji ile kaynaşması ile artık  haberlerde robotların bir canlı gibi yaptıkları hareketler değil,değişik yöntemlerle dezavatajlarını  çeşitli implantasyonlarla adeta avantajına çeviren insanlar ,bizi şoke ediyor bu türde. 
Cyberpunk, bu kitapta da dendiği üzere genel olarak yakın geleceği resmeder bunun için de bu dönemin en verimli çağında yapılan (80'ler 90'lar) eserler bugün çoğu bir şekilde artık günlük hayatımızdalar ve artık kitapta şekledilen bazı kurguların artık gerçek olduğunu görebiliyoruz.

Ama yine ben ve benim gibiler vardır hala bu altkültürü tutan.Bu kitap da azalan sayımıza rağmen , hiçbir tiraj korkusu olmayan, sadece kendi içinden geleni yazan, kopyalarını alanlarına Kadıköy'ün lanetini bulaştıran, Altıkırkbeş Yayınları'ndan geliyor. 

Yazar Oğuzhan Ersümer öncelikle bu kitabı çıkartarak gayet cesur bir iş yapmış.Türkiye'yi bırak dünyada az tutan bir kültürü en güzel şekilde anlatmaya çalışmış.Ama olay başlıkta olduğu gibi direk  anlatacağı konuya değil genelden özele doğru ilerleyerek anlatmış.İlk olarak bilimkurgunun ne olduğuna değinen yazar,  daha sonra da cyberpunk kültürünü çıkış noktası olan 70 sonu 80'ler başlarına değinmiş. Kitabın ilerleyen sayfalarında ise  ona gayet esnek bir tanım koyarak bunu sinemadan örneklerle iyice analiz etmiş.
Şimdi bu kitabı yazan, çok az  bilinen bu tür hakkında bu kadar bilgisi olan kim  diyeceksiniz...O zaman sizi şöyle alalım.Tabiki de ne kadar resmi kaynak olmasa da ekşisözlükte yazarla ilgili bir alıntı:

"sinemasal, altyazı ve akropol dergileri yanısıra, beyazperde.com sitesinde film eleştirileri, yönetmen portreleri ve sinema üzerine tematik yazıları bulunan oğuzhan ersümer; dokuz eylül üniversitesi, güzel sanatlar fakültesi, sinema-tv bölümünden lisans, master ve doktora diplomalarına sahip. "

Gördüğümüz üzere Oğuzhan Ersümer bu konularda gayet yetkin ve bilgili bir yazar .Bu yüzden sunduğu veriler gayet tatmin edici ve açıkçası  bundan öte.Benim bile bitirmemde sadece 9 referans kullandığımı düşünürsek yazar burada baya bir araştırma yapmış  ve bunu referans sayfası bolluğundan görebiliyoruz açıkcası. 

Eksikleri yok mu derseniz;fencilerin dediği bir şey vardır hep, "ihmal edilebilecek kadar küçük"...Evet bu eksikler de tam olarak  öyle.Benim burada en çok gözüme batanı, her ne kadar bu kültürde az sayıda sinema filmi varsa da bunlardan sadece birkaçını analiz edişi.Buna rağmen kitap iki yüz küsur sayfa ve eğer bu kültüre tanışıklığınız varsa sanki anı defterinizdeki yazıları okur gibi okuyorsunuz.

Sonuç olarak Türkiye'de ilk olan bu kitabı(tamam ilk değil bundan önce bir de 2006  baskısı var 9 Eylül yayınlarından çıkan) sadece cyberpunk kültürüne aşina olanlara değil ,bilimkurguyu seven ve onun tarihi hakkında azıcık da olsa bilgi sahibi olmak isteyen herkese öneriyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder